Ook UiTpartner worden?

Volg het voorbeeld van meer dan 290 UiTpartners

Al meer dan 92% van de steden en gemeenten werden partner van het UiTnetwerk. Wil je weten waarom? Wil jouw gemeente, stad of regio ook UiTpartner worden?

Onderzoek toont aan dat de Vlaming het merendeel van zijn vrijetijdsbesteding dicht bij huis zoekt. Steden en gemeenten zijn bijgevolg perfect geplaatst om het cultuur- en vrijetijdsaanbod tot aan de voordeur van de inwoners van hun gemeente en regio te brengen.

Gemeenten, steden, regio’s en provincies die actief werk willen maken van cultuurcommunicatie kunnen partner worden van het UiTnetwerk. Het UiTnetwerk is inmiddels met meer dan 2/3 van de steden en gemeenten als lid dé informatiebron om te weten wat er in de buurt te beleven valt.

Ook kleine lokale organisatoren van vrijetijdsactiviteiten en –evenementen en verenigingen vinden in het netwerk een ideaal – en bovendien gratis – kanaal om hun initiatieven bekend te maken. Het enige wat ze daarvoor moeten doen is hun aanbod zelf invoeren op UiTdatabank.be.

Voordelen en meerwaarden voor UiTpartners

Als UiTpartner krijg je meteen heel wat om aan de slag te gaan:

 • Gratis tools voor cultuur- en vrijetijdscommunicatie
  Met deze tools kan je makkelijk een gedrukte en online agenda maken.
   
 • Expertadvies en ondersteuning
  Bovendien kan je een beroep doen op gedetailleerde handleidingen en rekenen op gratis advies bij de realisatie van je UiTagenda, en dit zowel op technisch als op marketingvlak. Je kan bovendien aan de slag met ons gereedschap zoals aanbodanalyse, lokale surveytoolkits rond profielen van de participant en familievriendelijkheid, de inzet van sociale media en enkele haalbare redactionele en campagneformats.
   
 • Kennisdeling en –ontwikkeling
  In het UiTnetwerk staat kennisdeling en –ontwikkeling centraal. Via onder meer deze website, het maandelijkse UiTnetwerknieuws en activiteiten zoals het jaarlijks UiTforum.
   
 • Opportuniteit voor samenwerking
  Het UiTnetwerk vormt is een hulp om binnen je gemeente samen te werken over de grenzen van verschillende beleidsdomeinen heen (cultuur, toerisme, jeugd, welzijn…) . Bovendien liggen er kansen voor samenwerking met buurgemeenten en andere overheden en met de (regionale) media.

 


UiTpartner worden is eenvoudig


Om als UiTpartner te genieten van alle bovenstaande voordelen, sluit je stad of gemeente een UiTovereenkomst met CultuurNet Vlaanderen.Zo engageert je gemeente zich om als UiTpartner te voldoen aan volgende vijf criteria:

 • Door de UiTovereenkomst en het bijhorende addendum goed te keuren en te ondertekenen, onderschrijf je de missie van het UiTnetwerk: (meer) mensen (meer) goesting doen krijgen in (meer) cultuur en vrijetijdsaanbod.
   
 • Je informeert de inwoners van je gemeente en regio over het cultuur- en vrijetijdsaanbod via een (gedrukte en/of online) UiTagenda.
   
 • Je stimuleert de lokale actoren en organisatoren zodat ze hun activiteiten invoeren zodat je UiTagenda een volledig en kwalitatief overzicht van het aanbod geeft.
   
 • Je gebruikt de beeldmerken en verwijzingen van het UiTnetwerk en doet mee met de UiTcampagnes. Zo herkent iedereen jouw UiTagenda, van UiT in Aalst tot UiT in Zwevegem.
   
 • Je werkt actief mee aan de kennisdeling en ervaringsuitwisseling met de andere partners van het UiTnetwerk door je eigen realisaties als praktijkvoorbeeld te delen en door deel te nemen aan activiteiten van het UiTnetwerk. Zo leer je zelf heel wat bij en laat je de andere UiTpartners leren uit jouw eigen ervaringen.

Je merkt het: met de instrumenten die je als UiTpartner ter beschikking krijgt, is het een koud kunstje om het cultuur- en vrijetijdsaanbod bekend te maken bij je bestaand én nieuw publiek en hen zo wegwijs te maken door het enorme aanbod.
 


Wil je alles even rustig nalezen? Download dan het Infopakket Word UiTpartner (versie 6.3, pdf 700 kb).